Kurz eura stagnuje na 1,1356 USD/EUR

16.02.2022 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 16. februára (TASR) - Spoločná európska mena uprostred týždňa stagnuje pred zverejnením zápisnice z posledného zasadnutia americkej centrálnej banky (Fed). V stredu ráno sa predávala po 1,1356 USD, teda približne pri rovnakom kurze ako v utorok (15. 2.) večer. Európska centrálna banka (ECB) stanovila referenčný kurz eura v utorok popoludní na 1,1356 USD/EUR.

Euro sa na začiatku týždňa dočasne oslabilo pod hranicu 1,13 USD/EUR. Nádeje na diplomatické vyriešenie sporu medzi Ruskom a Ukrajinou však zlepšili náladu na trhoch a znížili dopyt po bezpečných aktívach, medzi ktoré patrí aj dolár ako hlavná svetová rezervná mena. To malo v utorok pozitívny vplyv na spoločnú menu.

Dolár sa v stredu mierne oslabil, keď voči košu hlavných mien klesol o 0,2 % na 95,846 bodu. "Zvýšenie optimizmu týkajúceho sa diplomatického riešenia na Ukrajine môže aj dnes tlačiť na dolár," uviedli devízoví stratégovia banky ING.

Dlhodobé očakávania, že Fed bude zvyšovať úrokové sadzby, však obmedzili straty dolára. Podľa expertov je 59,5 % pravdepodobnosť, že Fed na najbližšom zasadnutí, ktoré sa bude konať 16. marca, zvýši kľúčové sadzby o 50 bázických bodov, a pravdepodobnosť 40,5 %, že ich zvýši len o 25 bodov.

V stredu večer bude zverejnená zápisnica z posledného zasadnutia menového výboru Fedu a investori čakajú predovšetkým na signály, ako rýchlo bude centrálna banka sprísňovať menovú politiku.
 

Vyberte región

mark